Wat is misofonie?
Bij misofonie heb je last van geluiden die extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Denk hierbij aan een collega die een appel eet, of je partner die naast je op de bank een zak chips zit te eten, etc....Letterlijk betekent misofonie "haat voor geluiden".
Samen met jou wil ik graag onderzoeken hoe we jouw hevige (haat)gevoelens tegen geluiden kunnen omzetten naar een aanvaardbare emotie. Door het neutraliseren van de triggergeluiden zullen je klachten sterk verminderen of zelfs weggaan. Dit vergt ook inzet van jouw kant. Als je hiertoe bereid bent, boeken we zeker vooruitgang. Als ik het kan, kun jij het ook! Ben je er klaar voor?
Ik heb Misofonie overwonnen!
Ik kies voor bewusterwording en ontwikkeling! Waar kies jij voor?
Jeanine en misofonie
Al sinds mijn jonge jeugd ontwikkelde ik een afkeer van geluiden en durfde hierover niet te praten. Dit heb ik jarenlang volgehouden.
Vroeger als kind ervoer ik veel onbegrip in ons gezin voor mijn afkeer voor geluiden, ik zonderde mij vaak af. Ook werd ik een kei mijn triggers te herkennen en ze vooral te vermijden, goed- of kwaadschiks.
Het gesnurk van mijn partner bijvoorbeeld maakte mij razend, ik kon hem af in toe in mijn gedachten wel iets aandoen. Daar hoorden ook pennenklik geluiden, krakende chips of andere eetgeluiden bij. Zelfs het heen en weer wippen met benen van iemand in dezelfde ruimte kon mij razend maken. Dat heb ik nu niet meer.
Afgelopen jaren, tijdens mijn persoonlijk ontwikkelingsproces ben ik aan de slag gegaan met geluidshaat en ik merkte dat er verbetering kwam en ik de haat kon loslaten. Het was een zoektocht en hard werken maar het is de moeite waard geweest. Ik word in groepen niet meer getriggerd door mijn vroegere “haat”geluiden en ik kan nu in de bioscoop of het theater zitten en niet meer woest worden van krakende zakken chips en smakgeluiden.
Hoe ik dit heb gedaan, wil ik graag met jou delen! Wil jij dat ook?
Artikel in De Limburger
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230904_94922569?utm_source=Ondernemen-in-Limburg&utm_medium=Nieuwsbrief&utm_campaign=202395
Inspiratieavonden voor mensen met misofonie
De inspiratieavonden zijn bedoeld om bewust te worden van wat misofonie is.
Je krijgt inzicht waar het mee te maken heeft en je maakt kennis met een aantal technieken waar je direct mee aan de slag kunt.
Na een bijeenkomst kunnen we eventueel je inzichten verder gaan verdiepen in een individueel begeleidingstraject.
Tijdstip: 18:30 - 22:00 uur. Locatie: Het Einde 16 Elsloo
Kosten € 40,00 per avond.
We werken met kleine groepen van maximaal 6 personen
Heb jij en/of een gezinslid last van misofonie (geluidshaat). Meld je dan nu aan en krijg meer inzicht in de oorzaak hiervan.
Programma
18:15 Praktijk open, ontvangst met koffie en thee en snacks
18:30 Welkom, inleiding, kennismaking en gezamenlijke oefening voor de hele groep
19.00 Oefeningen in tweetallen
19:30 Systemisch inzicht in misofonie demo met een deelnemer.
20.30 oefening in drietallen.
21:00 nabespreking en afscheid.
De planning is een benadering, het loopt zoals het loopt.
Aanmelden, klik hier
Algemene (medische) informatie
Hoe ontstaat misofonie?
Over de oorzaak van het ontstaan van de aandoening is geen overeenstemming. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol omdat het in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Ook wordt geopperd dat misofonie te maken kan hebben met een verstoring in de neurologische ontwikkeling. Andere deskundigen denken dat eerder een audiologische component een rol speelt bij het ontstaan. misofonie gaat soms samen met psychische problemen zoals een stemmings- en angststoornis. Ook autisme en AD(H)D lijken er verband mee te houden.
IEMT bij misofonie en tinnitus
Gehoor is een bijzonder orgaan. Het waarschuwt ons, zelfs eerder dan we iets zien. Het is één van de gevaarsignaleerders in ons brein. Een vreemd geluid, jouw triggergeluid, maakt je dan ook alert. Je hersenen interpreteren het triggergeluid als ‘gevaar’, waardoor het veel stress oplevert en je er niet aan kunt wennen.
IEMT haalt de emotie en de levendigheid van deze nare herinneringen af. Daardoor neemt ook het gevoel van gevaar en de daarbij horende alertheid af. Op die manier kunnen de hersenen wennen aan het trigger-geluid en kan het naar de achtergrond verdwijnen.
Hier geldt helaas wel dat wat bij de één werkt, werkt bij de ander niet. Het is dus wel even een zoektocht om het meeste resultaat te bereiken.
EMDR versus IEMT en misofonie - tinnitus
IEMT is het zusje van de EMDR therapie. De overeenkomst ligt in de oogbewegingen. In tegenstelling tot EMDR hoef je niet over je traumatische ervaringen of lasten te praten. Het verschil is dat IEMT rechtstreeks met het gevoelssysteem, werkt vanuit de eerste ervaring. Het gaat terug naar het moment dat dit gevoel is ontstaan, de imprint van een herinnering. IEMT werkt met een combinatie van verschillende technieken en protocollen op de probleemervaring, ook als het probleem niet goed in taal uitgedrukt kan worden. De behandeling zoekt naar de bewuste en onbewuste herinneringen die aan een negatief patroon hangen. Door de technieken die vervolgens worden toegepast door de therapeut, neemt het gevoel over deze herinnering af of creëer je meer afstand tot de herinnering.
EMDR EMDR timmert al vele jaren hard aan de weg en is inmiddels evidence based.
| IEMT IEMT is bezig met het onderbouwen van de effectiviteit in samenwerking met psychologen en neurologen en breinkliniek.nl klik hier
|
Mag alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde psychologen.
| Mag uitgevoerd worden door gecertificeerde coaches, counselors, psychologen, therapeuten.
|
Iemand die een EMDR- sessie doet moet rekening houden met bij- en nawerkingen als duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. Hierdoor kan hij/zij mogelijk een tijdje niet werken.
| Een IEMT- sessie heeft over het algemeen weinig tot geen bij- of nawerkingen.
|
Ontwikkeld voor traumabehandeling. Behandelt één trauma per keer. De toepassingsgebieden breiden zich uit.
| Ontwikkeld om verlichting te brengen op het gebied van chronische emotionele en stress gerelateerde problematieken. Geschikt voor: stressreductie, preventie en behandeling van burn-out, angst, depressie, traumabehandeling, PTSS (ook voor complexe meervoudige traumatische problematiek). En fantastisch inzetbaar voor persoonlijke groei.
|
Werkt met oogbewegingen, tapjes en geluidjes.
| Werkt met oogbewegingen en met de fysiologie. De oogbewegingen volgen meerdere lijnen en zijn breder dan bij EMDR. Er wordt precies geobserveerd waar de verandering plaats vindt, om doelgericht en snel verandering te faciliteren.
|
Door middel van gespreksvoering wordt gezocht naar de herinnering die de kern vormt van de aanwezige problematiek. In de regel moet de client de hele herinnering herbeleven voor er met oogbewegingen wordt gewerkt aan de verwerking van de herinnering. Op deze herinnering worden de oogbewegingen toegepast. Na het doen van de oogbewegingen wordt gevraagd wat het restant gevoel nog is bij die herinnering. Er worden er opnieuw oogbewegingen gedaan op dezelfde herinnering.
| In verbinding met een gevoel waar iemand in het heden last van heeft, wordt d.m.v. instructies teruggegaan naar de eerste keer met dit gevoel. Soms kom je uit bij herinneringen waar iemand zich niet bewust van is. Op deze herinnering (imprint) worden de oogbewegingen toegepast. Na het doen van de oogbewegingen, volgt er een testprotocol. Bij elk nieuw gevoel wat bovenkomt, wordt teruggegaan naar de daarbij behorende imprint. Er passeren dus meerdere herinneringen de revue. De cliënt hoeft niets over de inhoud van de herinnering te vertellen. Hierdoor kan snel en effectief gewerkt worden.
|
Lees meer over IEMT en EMDR:
https://feminien.com/iemt-therapie
https://www.iemt-training.nl/2021/11/01/is-verschil-emdr-en-iemt
MISO-FINI traject
Om een zo goed resultaat te bereiken doorloop je eerst het onderstaande programma's.
We starten met een intake en een test IEMT-sessie. Als je hierna akkoord bent, starten we met het programma.
Je doorloopt de eerste maand onder begeleiding, het safe and sound protocol (lees meer SSP) in 10 x 30min. of 5 x 60 min.
We kijken systemisch naar de misofonie en daarnaast plannen we 10 individuele coachsessies van 1,5 uur.
Kosten € 1395,00
Betaling miso-fini traject in 1 maal of 50% bij de intake en 50% na de 3e coachsessie.